Dursunbey’de Aile olma bilinci konferansı

Dursunbey Belediyesi ve Diva-Sen Dursunbey Temsilciliğinin ortaklaşa düzenlediği Kur’an-ı Kerim ziyafeti ve Aile Olma Bilinci Konferansı, Diyanet İşleri Başkanlığı Manisa Eğitim Merkez Eğitim Görevlisi Hüseyin Öresin tarafından Mehmet Akif Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Videoyu İzlemek için Tıklayın...
27 Mart 2017 Saat: 15:21

Konferansa Belediye Başkan vekili Meclis üyesi İsmail Çoban, Diva-Sen Genel Başkanı Mustafa Çapursuz, Diva-Sen İl Başkanı Abdullah Çay, İl Yönetimi, Havran, Burhaniye, Savaştepe, Kepsut İlçe Başkanları, İlçe Vaizi Yasin Kara Daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Dursunbey İlçe Başkanı Mustafa Uzun yaptığı açılış konulmasında içindeki bir ukde’nin gerçekleştiğini Hüseyin Öresin Hocayı Dursunbeylilerle buluşturdukları için çok mutlu olduklarını söyledi. Diva-Sen Genel Başkanı Mustafa Çapursuz protokol konuşmasında ailenin önemi ve Osmanlı Devletinin 1000 yıl ayakta kalmasını aileye bağlı olduğunu söyledi ve solandaki tüm misafirlere ve Diva -Sen Dursunbey Temsilciliği ne teşekkür etti.

Kur’an-ı Kerim Ziyafetini Kasaplar Camii İmamı ve Zağanos Camii Müezzini ile salondakileri adeta büyüledi. Diyanet İşleri Başkanlığı Manisa Eğitim Merkezi Görevlisi Hüseyin Öresin “Aile Olma Bilinci esnasında altı dilin eksiksiz kullanılmasının” yer aldığı bu dillerin neler olduğunu etkin şekilde anlatırken eşlere ve aile fertlerine altın değerinde tüyolar verdi. Hüseyin Öresin ’in konuşması sürecinde solandakiler sık sık alkışladı.

BİRİNCİ DİL GÖNÜL DİLİ

Aile olmakta 6 dilin bulunması gerektiğini söyleyen Eğitim Görevlisi Hüseyin Öresin, bu dilleri sıra ile anlattı. Kişilerin en büyük mutluluğu ve üzüntüyü aileleri üzerinden yaşadığını belirten Öresin; “Yuvalara mesken denilir. Mesken huzur bulunan yer anlamına gelir. Aile hayatında 6 tane dil olmalıdır. Doğru dili kullanmamak sıkıntıdır. Birinci dil gönül dilidir. En çok kullanılacak dil gönül dilidir. Ölen eşinin arkasından yıllarca ağlayan bir Peygamber gönül dilini konuşmaktadır. Gönül dile ile konuşulursa şiddet değil rahmet, sevgi olur. Evlatla şefkatle eş ile de gönül dili ile konuşmak gerekiyor. Tüm sorunların çözümü gönül dilinden konuşmaktan geçer.”

DEĞER VERMEK İNSAN VARLIĞININ İFADESİ

Aile hayatında bulunması gereken ikinci dilin değer dili olduğunu söyleyen Hüseyin Öresin, evlilikteki problemlerin evliliğin gücünü ölçeceğini belirtti. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) eşlerini hep övgü ile andığını aktaran Öresin şunları söyledi: “Örneğin eşlerden koca eve gelir gelmez yemek hazır mı diye soruyorsa, hanımı da söylediklerimi aldın mı diyorsa burada değer dili olamaz. Eve girerken selam vermek, hal hatır sormak öncelik olmalıdır. Aile fertlerinizi en güzel şekilde selamlayın. Oysa eşler birbirlerine ‘bunu sen güzelleştirmişsin’ diyebilmelidirler. Şunu unutmayın gönülden yapılan hiçbir şey şımartmaz. Çocuklarımız her şeyi müthiş anlıyorlar. Var olmak, insan olmak kendi başına bir güzelliktir. Herkes değersizlikten şikâyet ediyor. Oysa değer vermek insanın var olduğunun ifadesidir.”

TEŞEKKÜR VE DUA DİLLERİ MÜHİM
Üçüncü dilin teşekkür dili olarak açıklayan Hüseyin Öresin, bu dilin çok az kullanıldığını belirtti. Aile fertlerinin, eşlerin, herkesin birbirine karşı bu dili kullanması gerektiğini aktan Öresin, teşekkür etmeyen insanın şükürden uzak kalacağını, olana şükretmenin sünnet olduğunu hatırlattı. Dördüncü dil olan dua dilinin de çok az kullanıldığını kaydeden Öresin; “Güzel dua etmek önemlidir. İnsanlar ve aile fertleri için en büyük acı; ahlak, iman ve namus problemleridir. En büyük duayı anne babamız hak etmektedir. Taraf olmak yerine biz olalım.” dedi.

EN ÇOK AİLEDE SUSULMALI
Özür dili olan beşinci dilin de az kullanıldığı mesajını veren Hüseyin Öresin sözlerine şöyle devam etti: “Özür dilemek ve af etmekte önemlidir. Günahı işlemek kadar onu savunmakta yanlıştır. Nasıl Allah’tan affedilmeyi diliyorsak ve Yüce Allah’ta affediyorsa bizlerde affetmeyi bilmeliyiz. Altıncı dil ise sükût dilidir. En çok susmamız gereken yer ailedir. Öfke anında konuşmayın çünkü bütün değerler kaybedilir.

Program hediye takdimi ile sona erdi. Hüseyin Öresin’e Meclis Üyesi İsmail Çoban Dursunbey’in meşhur yatığını hediye etti. Diva-Sen Genel Başkanı Mustafa Çapursuz’a da Diva-Sen İlçe Başkanı Mustafa Uzun hediyesini verdi ve tüm solandakilere teşekkür ederek, bu tür faaliyetlerin devam edeceğini söyledi.